Arboretet

Besøg Svenstrup Naturskoles udendørs samling af træer. Her er plantet mere end 50 forskellige arter af træer og buske, både hjemmehørende arter og arter fra andre steder i verden.

Arboretet er offentligt tilgængeligt og åbent for alle i dagtimerne. 

Naturskole i Borup

"Træer er det mest fantastiske vi har"

Arboretets historie

Tanken om at oprette et arboret på Svenstrup Naturskole opstod i 2008 som et ønske om at skabe et lærings- og oplevelsesområde for både børn og voksne. Inspireret af Arboretet i Hørsholm og dets muligheder for undervisning og forskning, tog Asta Israelsen, daværende naturvejleder på Svenstrup Naturskole, initiativet til projektet.

Med opbakning fra ejeren af Svenstrup Gods, Christian Wedell-Neergaard, blev området ved boldbanerne valgt som placering. Efter rydning af en eksisterende grankultur klargjorde godsets folk arealet, og i maj 2008 begyndte 4. klasserne fra Borup Skole at plante de første træer under ledelse af skovfoged Claus Løvendal. I alt deltog 70 børn, som hjalp med at plante omkring 1.000 træer fordelt på 70-80 arter.

Arboretet blev officielt indviet den 3. juni 2008 af Køge Kommunes borgmester, Marie Stærke. Projektet modtog støtte fra Aage V. Jensens Fonde og Friluftsrådet, hvilket gjorde det muligt at etablere tre afdelinger:

  1. Danske træer og buske – for at formidle viden om evolutionen i Danmark siden istiden og skabe forståelse for klima og økologi.
  2. Indførte arter fra historiske perioder – med fokus på arter, der blev introduceret efter Christian V’s skovforordning i 1670’erne.
  3. Eksotiske arter fra den store verden – for at give indblik i fremmede skoves flora og deres tilpasningsevne.

 

Levende undervisningsmuligheder

Formålet med arboretet var at skabe et levende udstillingssted for biodiversitet, hvor besøgende kunne lære om træer og buskes genetiske historie og tilpasningsevne i et klima under forandring. Det blev også tænkt som en måde at forberede fremtidens skovbrug ved at undersøge, hvilke arter der bedst kan trives under de nye klimaforhold.

I dag fungerer arboretet som et lærings- og udflugtssted for skoleelever, familier og naturinteresserede. Her er det tanken at man kan udforske træernes historier, forstå deres kulturelle betydning og lære om deres tilknytning til insekter og økosystemer. Området bruges desuden til aktiviteter som leslåning, insektstudier og biodiversitetsfremmende initiativer.

Arboretet er skabt som et sted, hvor naturen kan opleves og forstås. Det giver børn og voksne mulighed for at få et dybere kendskab til skovenes mangfoldighed og deres betydning i en klimabevidst tid. Som Christian Wedell-Neergaard sagde ved indvielsen: “Træer er det mest fantastiske, vi har. Arboretet er en smuk plet, som vil vokse og inspirere i mange generationer fremover.”

Hvad er et Arboret 

Et arboret er en forstbotanisk have og rummer en samling af vedplanter dvs. træer og buske af forskellige arter. Forst betyder skov eller noget som har med træer og skovbrug at gøre. 

Et arboret er en slags “have” eller “park,” hvor man dyrker mange forskellige slags træer og buske. Det er et sted, hvor man kan lære om træerne, deres blade, blomster og hvordan de vokser. Man kan også opdage, hvordan træer fra forskellige steder i verden ser ud og lærer, hvorfor de er vigtige for dyr, mennesker og naturen. Det er lidt som et udendørs museum eller en zoologisk have. Det billede forstår børnene. Vi passer træerne og har dem fordi vi gerne vil vise dem frem og bruge dem til undervisning.

Mål for arboretet

  • Arboretet skal appellere til botanisk interesserede og tilbyde spændende viden om træer, planter og dyreliv knyttet hertil.
  • Arboretet skal fungere som et tilflugtssted for vilde planter og dyr og understøtte biodiversitet.
  • Arboretet skal være et børnevenligt område, der inviterer til leg og læring i naturen.
  • Arboretet skal være en visuel oplevelse, hvor besøgende kan nyde æstetisk smukke omgivelser.
Vinter i arboretet
Arboretet er smukt på alle tider af året